Campus Tromsø, ÁRDNA - samisk kulturhus

ÁRDNA er et samisk ord som betyr jakten på en skjult skatt eller en hemmelighet.

Árdna er et samisk kulturhus med stor symbolverdi, og er en del av Teorifagbygget, campus Breivika. Den vesle bygningen ligger på campus i et naturområde med samisk kultur. Naturområde er en del av et sammenhengende landskap fra toppen av Tromsøya, det strekker seg videre til Labyrinten, med utsyn mot Tromsøysundet og fram mot Tromsdalen - med sin samiske historie - og Tromsdalstinden.

Bygget ble tatt i bruk i september 2004 og offisielt innvilget den 9.februar 2005 av Hans Majestet Kong Harald V, samtidig med åpning av Teorifagbygget.

Árdna er et særpreget bygg, skapt ette mange samtaler mellom Universitet, Statsbygg, de samiske brukerrepresentantene og arkitekten. Form, materiale og detaljer er valgte med inspirasjon fra samisk byggetradisjon. En del av arbeidet ble utført av samiske håndverkere. De seks bæresøylene i bygget har utskjæringer etter teknikker fra kunstnere fra ulike samiske områder, og merket med håndgraverte sølvskilt. Den viktigste del av interiøret er en bålplass, plassert sentralt i bygget. Bålplassen og steingolv er av kvartsittskifer fra Nordreisa. Den skaper unik identitets tilknytting til de samiske samfunns tradisjoner. Sentralt under himlingen i samlingsrommet viser fiberoptisk lys på ei stor akrylplate stjernehimmelen slik den er ved midnatt i januar måned. Det viktigste samiske stjernehop, Sarvva (Elgen), er i sentrum. Med stjernehimmelen over bålplassen er atmosfæren i bygget spesielt mystisk og inviterende.
Bord, hyller, krakker, skjermvegger og annet inventar er spesielt gjennomtenkt av arkitekten. De fire fargene fra det samiske flagget er integrerte i bygget. Innvendige dørene har sandblåst glass med illustrasjons motiver fra samiske lærebøker. To samiske kunstnere er presentert med sine kunstverkene i bygget - Britta Marakatt Labba og Iver Jåks.

Árdna virkelig ble landskapsmerke for Universitetet, og realiserte en gammel drøm om en sted som kunne innramme samisk kultur og gi plass for utstillinger, seminar og håndverk.

Brosjyre om Árdna: https://intranett.uit.no/Content/220864/Ardna_folder.pdf

Her finner du