Uten tittel

Av Bård Breivik (1994)

Om kunstverket

En av de grafiske verkene fra mappen "Kunst for frihet" fra 1994. Mappen ble utgitt av menneskerettighets-organisasjonen Worldview og solgt til støtte for den burmesiske fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi.

Fem like høye, avlange former i henholdsvis naturfarget brun, gul, svart, grå og rød er arrangert side ved side på hvit bunn. Alle er mykt avrundet øverst og nederst og har en eller to innsnevringer på langsidene. Formene er nesten helt like. Individualitetene uttrykkes av fargene og at innsnevringen ikke er på samme sted på hver figur. Treets struktur kommer tydelig frem på hver av formene, og antyder en flathet, som på en planke. Dette motvirkes av konturene, som signaliser en bowling-kjegle-lignende tredimensjonalitet. De fem formenes plasseringer og konturer tilfører bildet en poetisk rytmikk som gis tone av de ulike fargene.

Bård Breivik (1948-2016) var først og fremst skulptør, og en av de første som markerte seg med konseptkunst i Norge. Mange av hans verker har en monumental karakter, og nærmer seg både arkitektur og byplanlegging. Han var interessert i readymades (found ojects), verktøy, serier med objekter og materialenes struktur. Han var utdannet ved kunst og designhøgskolen i Bergen, Vestlandets kunstakademi og St. Martin's School of Art, London.

Av Rognald Heiseldal Bergesen

Publisert i 2024

Bård Breivik

Les mer...

Relaterte artikler