Henningsvær

Av Lars Lerin (1994)

Om kunstverket

Annen tittelen på bildet er Hvit Snø III. Innkjøpt 1995 som en av tre like store akvareller fra nordnorsk kystkultur. Lerin bodde og arbeidet på den tida i Lofoten.

En stor rektangulær lagerbygning står i ensom majestet i det vindfulle vinterlandskapet i Henningsvær. Bygning og landskap er malt i hvite og gyllengrå nyanser, som gjør at de ulike komponentene glir over i hverandre. Vær og lys reflekteres i vinduene, gulaktig hvitt på vinduene øverst, mørkeblått på de nederste. Likevel er det ingen tvil om hva som er himmel, hav, land og hus. Små detaljer, som bommen til heiseanordningen som stikker ut under taket, de nakne vinduene, trappens utforming og gelenderet av jern forteller at dette er et næringsbygg. Det er ingen mennesker til stede. Nedover langs venstre bildekant er det tre linjer med håndskrevne ord, deriblant malerens autograf, og maleriets tittel.

Lars Lerin (f. 1954) er en av verdens fremste akvarellmalere, og maler ofte akvarellene i store formater. Han er også forfatter. På 1990-tallet bodde han i lengre tid i Lofoten og malte flere akvareller derfra. Her fremstilles Lofoten på en ny måte i et brytningsfelt mellom forgangen fortid og industriell nåtid. Lofotbildene hans er preget av storslått natur og industribygg, gjerne i mørketid. Ofte inneholder de påklistrede eller malte avisutklipp, diskre plassert langs en av maleriets kanter sammen med håndskrevne setninger og ord. Lerin er utdannet ved Gerlesborgskolan og Valands konsthögskola i Göteborg, og er utstilt på fremtredende gallerier flere steder i USA og Europa.

Av Rognald Heiseldal Bergesen, publisert i 2021

Lars Lerin

Les mer...

Relaterte artikler